Hospital de Viladecans ICS
 

Els efectes de l’amiant: la Rocalla.

La dra. Mercè Palau, cap de secció de Pneumologia de l’Hospital de Viladecans, va participar el passat 5 d’abril en el col·loqui “La lluita de la Rocalla”, a la Biblioteca de Castelldefels.

Organitzada per Òmnium Cultural del Baix Llobregat, la xerrada-col·loqui es va acompanyar d’una exposició fotogràfica que recull les demandes dels treballadors de la fàbrica Rocalla de Castelldefels afectats per l'amiant. Així, la xerrada va abordar el tema de les malalties provocades per l’amiant tant des d’una vessant mèdica com legal.

La Dra. Palau va tractar en la seva intervenció les diferents malalties pleurals produïdes per l’amiant, des de les més benignes (efusions, plaques i engruiximents pleurals) fins a les que tenen un caràcter més greu, com l’asbestosi, el càncer de pulmó i el mesotelioma. La Dra. Palau, que porta atenent antics treballadors de la Rocalla des de l’any 1990, va subratllar que la latència de les malalties provocades per l’amiant és molt perllongada, fet que provoca que encara continuïn apareixent nous pacients.

A l’acte també van participar els advocats del Col·lectiu Ronda Esther Pérez i Álex Tisminezky, a més del regidor de Salut de l’Ajuntament de Castelldefels, Àlex Company, i la presidenta de la Plataforma d’Afectats per l’amiant de la mateixa localitat, Àngels Urban.

Tant la xerrada com l’exposició van tenir com a objectiu incidir sobre la naturalesa de l’amiant, els perills que suposa la seva manipulació i l’evolució de la normativa fins el tancament definitiu de la fàbrica de la Rocalla l’any 1994.

24 d'abril de 2017