Hospital de Viladecans
 

Història de l'Hospital de Viladecans

El centre es va inaugurar el 21 de juny de 1953, amb el nom d’Hospital de San Lorenzo de Viladecans. L’equipament estava gestionat per la Fundación Benéfico-Privada de San Lorenzo, fundada per l’empresa Roca Radiadores, amb seu a Gavà, amb la intenció d’oferir assistència sanitària als empleats de la fàbrica. Tot i així, des que va obrir les portes, el centre també va començar donar servei a la població de Viladecans i Gavà.

El quadre facultatiu oferia servei de beneficència a la població i l’organització del centre anava a càrrec d’una comunitat de monges de l’orde de Germanes Carmelites de la Caritat.

El mes de juny de 1978, la Fundación de San Lorenzo va cedir la gestió del centre a l’Instituto Nacional de Previsión (INP). Durant aquest any, es van organitzar diverses manifestacions perquè l’hospital assolís caràcter de comarcal i que se’n pogués ampliar la seva capacitat assistencial. L’INP havia adquirit el compromís d’adquirir l’Hospital mitjançant una subhasta pública, però, quan es va celebrar aquesta subhasta, a final del 1979, l’INP no s’hi va presentar.

Després d’intenses negociacions i d’una forta pressió ciutadana, el 5 de març de 1980, l’Hospital de Sant Llorenç de Viladecans es va incorporar de manera definitiva a la xarxa de centres sanitaris de la Seguretat Social.

A final de 1981, quan ja s’havien traspassat les competències de sanitat a la Generalitat de Catalunya, es va presentar un projecte per renovar i ampliar l’Hospital. Les obres es van endarrerir molt i l’any 1984 es va convocar una manifestació, a la qual van assistir més de 4.000 persones, per reclamar la reobertura del centre.

Finalment, el mes de gener de 1987, es va obrir el nou Hospital de Viladecans, que va passar a ser gestionat per l’ICS. L’equipament donava servei a les poblacions de Castelldefels, Viladecans, Gavà, Begues i Sant Climent de Llobregat, que llavors tenien una població de 110.000 persones. Tot i així, fins a final de 1988, amb l’obertura del Servei d’Urgències de 24 hores, el centre no va funcionar a ple rendiment.

L’any 1994 es va construir un nou edifici per ampliar l’espai dedicat a consultes externes i a proves diagnòstiques.

El mes de novembre de 2008, es va presentar el projecte per a l’ampliació i renovació de l’Hospital de Viladecans, que passaria a tenir 258 llits, 12 quiròfans, 73 consultes de proves externes, un hospital de dia de 30 places, una Unitat d’Hemodiàlisi i noves sales per al servei de radiologia. Inicialment, les obres havien de començar l’any 2010 i finalitzar el 2014, però l’arribada de la crisi va aturar el projecte.

L’any 2010 es van inaugurar els quiròfans i la unitat d’hospitalització 5, al soterrani de l’edifici d’Urgències. Aquest any es van començar les obres d’adequació dels quiròfans de la tercera planta.

L’any 2011 va néixer la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans i de la Sanitat Pública, amb l’objectiu de reclamar l’ampliació del centre. Aquesta entitat està integrada per associacions veïnals, representants d’alguns ajuntaments de l’àrea d’influència del centre, representants de treballadors de l’Hospital i per altres entitats ciutadanes.

L’any 2016 es va habilitar l’àrea de gabinets i de cirurgia menor a la tercera planta de l’Hospital.

Després de diverses mobilitzacions de la Plataforma, a mitjan 2018, es va adjudicar un altre projecte menys ambiciós que l’anterior, que permetrà triplicar la superfície actual de l’Hospital, augmentar-ne la capacitat resolutiva i aconseguir millores en el confort dels pacients i professionals.

Les obres van començar 2019 i es preveu que l'any 2024 s'inauguri el nou Hospital de Viladecan. El nou Hospital de Viladecans estarà més preparat per poder atendre les necessitats de la seva població de referència.